♥ My Lovers ♥

Friday, May 06, 2011

ASASI KEJURUTERAAN & SAINS KOMPUTER, UIA

Assalamualaikum.


Tett..tett..
"Tahniah anda telah berjaya melanjutkan pelajaran, Kejuruteraan dan Sains Komputer (Y0400), UIA"-memori itu berputar kembali.

Aku tersenyum girang sambil berangan menggenggam scroll Ijazah.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Begitu teruja pabila kita dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Ucapan TAHNIAH buat adik-adik di luar sana yang dapat melanjutkan pelajaran ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) atau Swasta (IPTS). Peluang yang hadir adalah rezeki. Jika adik-adik tidak dapat peluang keemasan itu, tidak mengapa. Hidup adik-adik tidak habis di situ. Insyaallah, ada pintu rezeki ilmu yang lain sedang menanti. :)

Atas pemintaan seorang sahabat baik, akak (agar adik-adik akan rasa mesra) akan memberi sedikit keterangan tentang kos Kejuruteraan dan Sains Komputer yang ditawarkan di Pusat Asasi UIA, Petaling Jaya. Apa yang akak sampaikan adalah berdasarkan pengalaman akak sendiri.


Seperti yang kita sedia maklum, sekarang ni, pelbagai pilihan untuk melanjutkan pelajaran antaranya adalah dengan cara masuk ke Matrik KPM atau asasi universiti lain terlebih dahulu ataupun mulai dengan diploma. Jika adik-adik berminat untuk menjadi pelajar UIA, adik-adik hendaklah menjadi pelajar asasi UIA. Kerana, di asasi UIA, menyediakan asasi pelbagai bidang. Bidang kedoktoran, seni bina, kejururawatan, kejuruteraan, insyaallah, semuanya ada. Asasi ini digelar CFS (Centre for Foundation Studies International Islamic University of Malaysia) ::: untuk lebih LANJUT

Pada minggu pertama, adik-adik akan ada TAWE-TAWE. Masa akak mula-mula masuk pun macam pelik juga. Pe mende la minatang tuh..itulah TA'ARUF WEEK. Adik-adik akan di briefing tentang kos masing-masing dan pengenalan kepada UIA. Ia memakan masa lebih kurang seminggu. Para fesi akan membawa adik-adik menyusuri tempat-tempat di UIA, bercerita tentang mahallah masing-masing (tempat tinggal/kolej kediaman); antara mahallah yang terdapat di CFS, KC(Khadijah collage), ZC(Zainab collage), ABC(Abu Bakar collage) dan banyak lagi.



Begitu gah dengan nama UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA. Begitu jugalah harapan UIA terhadap semua pelajarnya. Mengharapkan yang terbaik. Maka UIA telah menyelaras sukatan pelajaran mengikut kos.

Klik untuk tumbesaran berganda
KELULUSAN
Untuk melayakkan diri adik-adik menjurus kepada bidang Kejuruteraan adalah berkelulusan minima:-

  •  4B dalam matapelajaran Matematik
  • 5C dalam matapelajaran ; Matematik Tambahan, Fizik, Kimia, Bahasa Inggeris
serta lulus matapelajaran teras dan warganegara Malaysia.

*bagi yang bukan warganegara adalah mengikut syarat khas


APT & EPT
Pada awalnya adik-adik akan menghadapi APT (arabic placement test) dan EPT (english placement test). Kedua-dua test ini akan menentukan sama ada adik-adik akan menjalani asasi selama 1 tahun atau 1 tahun 1/2 atau 2 tahun mengikut kos masing-masing. So, buat baik-baik ye adik-adik sayang.

PENUKARAN KOS
Jika adik-adik mahu menukar kos, pihak pengurusan akan memberi masa 3 hari mengikut tarikh dan syarat yang ditetapkan secara percuma. Jika adik-adik menukar kos selepas habis 1 semester, adik dikehendaki membayar RM50.00. So, fikir baik-baik.

SUBJEK KEJURUTERAAN
Antara subjek yang adik-adik ambil untuk kos Kejuruteraan (core course)

  • Physics I/II
  • Chemistry I/II
  • Mathematics for foundation I/II/III (calculus)
  • Computer I/II
  • Islamic Knowledge (RIM & BTQ)

SUBJEK KEROHANIAN
Jika kita disajikan dengan subjek akademik semata, ia tidak seimbang. Maka UIA mengimbangi minda kita dengan subjek kerohanian. Dimana adik-adik akan ada test pengajian Al-Quran.

Antara kelas yang ditetapkan mengikut hasil ujian adalah :-

  • Study Circle 
  • Fardhu 'Ain

ELAUN / WANG SAKU
Mengikut syarat yang telah ditetapkan semua pelajar asasi atau matrik LAYAK mendapat biasiswa yang dibiayai oleh KPM (Kementerian Pelajaran Malaysia) mengikut syarat dan persetujuan bersama. Wang saku yang diberikan berjumlah RM 1200.00 setiap semester selama 2 tahun.

Segala pembayaran yuran semester ditanggung sepenuhnya oleh KPM. Bayaran lain-lain, mengikut kepada pihak pengurusan.

HALA TUJU
Selepas adik-adik habis menjalani asasi Kejuruteraan, adik-adik boleh melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di kampus utama UIA bertempat di UIA, Gombak.

Antaranya:-


*update*


KOS ASASI DI CFS
  • Asasi Perubatan
  • Asasi Farmasi
  • Asasi Pergigian
  • Asasi Sains Fizikal
  • Asasi Sains Kesihatan Bersekutu
  • Asasi Kejururawatan
  • Asasi Sains Kemanusian
  • Asasi Bahasa Inggeris
  • Asasi Bahasa Arab
  • Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan
  • Asasi Seni Bina dan Reka Bentuk Alam Sekitar
  • Asasi Kejuruteraan dan Sains Komputer
  • Asasi Undang-Undang.


DURASI PENGAJIAN
Bergantung kepada keputusan EPT dan APT



Akhir kalam, akak ingin memberitahu, kehidupan di kampus bukan seperti di waktu kita sekolah. Yang punya kawan sekepala dan sebagainya. Di kampus, kita kena berhati-hati dalam memilih teman dan kawan. Silap langkah, alangkah ruginya kita. Belajar juga, ada tahap senang, ada tahap susah. Semua bergantung kepada individu. Jika adik-adik mahukan yang terbaik, mulakan langkah awal. Elakkan terjerumus dengan perkara yang tidak sepatutnya. 



Hope info ni sedikit sedikit sebanyak dapat membantu. :)


p/s: semoga berjaya pada semua! :D

75 000 lover at this moment:

H N S H said...

thanks for the info (:

sye tak minat kos ni,huuu

Nur Hawa Mohd Zin said...

good luck dalam apa pun..tapi kalu nak sambung master..better amik pengalaman kerja dulu...sebab rata2 masalah student master fresh graduate adalah tak boleh compete and thinking dengan student master yang berpengalaman dalam bidang pekerjaan

apik pehe said...

akak2!!
kalo apik nk amik master boleh?hehehe

Hana Rahim said...

salam kak.
thanks 4 de information:)
sgt bguna,btw sy dpt uia jgk.
asasi seni bina dan reka bentuk alam sekitar..tp sy risau la
ntah la,xtau nape.

Hana Rahim said...

salam kak..
thanks for the information:)
sgt2 berguna..btw sy dpt uia jgk.
asasi seni bina dan reka bentuk alam sekitar..tp sy risau kak.
ntah la,xtau nape..

misssoulfighter said...

Akak, sye pon dapat course nih..apply course lain,tp dpt cousr ni..
Search kat internet utk cari detail lg..tp x jmpe..mjurlah..akak postkan entry mngenaii ni..really2 appreciate it..=)

Gayahspears said...

wah...terbaiklah... teruskan usaha...

Norfaizul said...

salam.. thanks semua info ni..
tp nak tnye skit la kak..
saya dapat course ni.
lepas tu,ape yg saye tau an, EPT dgn APT yg tentukan kte punye tempoh yg 1 tahun, setahun stgh dgn dua tahun.
ept tu mungkin ok la kot,tp apt tu.
saya student skolah harian, tak amik bahasa arab pun masa spm aritu.
kirenye, org mcm saya ni mmg dapat yg dua tahun la yeh??? ke mcm mane???

jawab eh kak...

Black_roses92 said...

@H N S H
kadang kala, kita melakukan sesuatu adalah kerana minat. tetapi ada masa juga kita melakukannya demi masa depan.. tak perlu terburu-buru. renungkan dahulu. :)

Black_roses92 said...

@Nur Hawa Mohd Zin
betul gak tu kak. masa tim try minta kerja kedai kasut je pun, dia tanya ada pengalaman kerja ke tak. aiyoo. tu pun asasi tak habis lagi. if dah habis tah macam mana. anywy, thanks for support! :)

Black_roses92 said...

@apik pehe
huaa~ geram2!!! haha.. ADIK apik, UIA pun ada MASTER gak bahagian ICT. :) p la tgk kat link yg tim bagi tu.

Black_roses92 said...

@Hana Rahim
welcome. :)
tahniah ea dapat kos AED. tu kos yg akk idamkan tapi tak pernah kesampaian.
kalau hana ada apa-apa nak tanya, feel free to ask me, keyh?

Black_roses92 said...

@misssoulfighter
tahniah ye dapat peluang masuk UIA.

hope nanti kita boleh bertemu la ye. :)

Black_roses92 said...

@Gayahspears
hohohoo..thanks kak gayah! :)

fugaboodoodles said...

assalamualaikum
thanks for the info.
nak tanya.. kalau dapat asasi kejuruteraan & sains komputer ni, bila dah abis asasi, student boleh pilih kos yang diorang nak?
contohnya dah abis asasi, boleh pilih kos aeroangkasa? macam tu ke?
btw, tqvm for your explanation :)
May Allah bless you

fugaboodoodles said...

assalamualaikum
thanks for the info.
nak tanya.. kalau dapat asasi kejuruteraan & sains komputer ni, bila dah abis asasi, student boleh pilih kos yang diorang nak?
contohnya dah abis asasi, boleh pilih kos aeroangkasa? macam tu ke?
btw, tqvm for your explanation :)
May Allah bless you

Iman Abdul Rahim said...

engine best gilaaaaaaaaa :P okay teringat tahun lepas masuk uia, macam haghoom je

Black_roses92 said...

@fugaboodoodles
thanks tanya.
kos after asasi akan diberi oleh UIA. Kita akan ranking kan sendiri mengikut requirement yang ditetapkan and achievement sendiri.

:)

Black_roses92 said...

@Iman Abdul Rahim
hoyeehh..memang best. lagi2 kelas bising..tak la terasa sunyi je. hehe

The Music In My Life said...

salam akak...nak tanye skit,,,kalo kite da abis wat kos asasi kejuruteraan dan sains komputer ni, boleh x kite futher study for ijazah chemical engineering...n akak boleh x terangkan cm ne test untk tentukan kite perlu menjalani asasi ni utk tahun2 tertentu...kalo bhs arab saye markah rendah,adakah saya akan menjalani program asasi 2 tahun??terima kasih..

fugaboodoodles said...

thanks a lot kak!
btw, best ke kos ni? hehe :D

Black_roses92 said...

@The Music In My Life
setakat ini ijazah untuk chemical engineering belum ada di UIA. insyaallah, apabila campus untuk engineering courses siap di Pagoh, akan bertambah kos lain. Mungkin chemical engineering juga akan ada.

Untuk menentukan berapa tahun adik mengambil asasi adalah berdasarkan keputusan tests yang adik ambil (EPT&APT). untuk bahasa arab test tu, akak tak berapa sure UIA mark macam mana. tapi untuk engineering course, arabic dia very basic. so, tak kisah sangat level berapa adik dapat. yang penting, adik kena buat english test tu betul2. keyh?? :)

* if adik starting dengan

English-lvl 5, Arabic-lvl 1 (1tahun 1/2 + 1 short sem)

English-lvl 5, Arabic-lvl 2 (1tahun 1/2)

tu beza nya. tapi akak tak berapa sure if module untuk latest student still macam ni atau tidak. Sebab ada desas desus UIA tak nak buat 1/2tahun lagi. sama ada 1tahun atau 2 tahun mengikut kos.

tQ.

zida said...

@Norfaizul tak semestinya, mana tau kalau tetiba boleh jawab ke, boleh je dapat setahun setengah. macam klassmate kitorang dulu ada je tak terer arab, sekali dapat sekelas dengan kitorang. hahaha

tapi. lagi lama lagi best tau. tak terkejar2 masa belajar tu. duit pun dapat banyak! hahahaha XP

btol tak tim XP

Black_roses92 said...

@fugaboodoodles
untuk tahu best ke tak, kena la rasa sendiri..dulu. no challenge no talk..hehe..

zida said...

@Iman Abdul Rahim

hahhahaa tulah, jangan pandang uia sebelah mata! haha rindu kat korang gilakss! XP

Black_roses92 said...

@Norfaizul betul2..mcm kak zida cakap tu. yang penting english tu kena buat yang termantap la.. :)

Black_roses92 said...

@zida
kau ni zid, apa la..ingat bab duit je kan?? haha.. ey, bila balik malaysia?? raya tahun ni kat mana?

The Music In My Life said...

tima kasih kak 4 da info..saya nak tanya lg sikit...hmm kursus or subjek wajib universiti 2 kalo saya dpt markah rendah adakah ia akan menjejaskan cgpa saya??dan apakah kursus wajib kuliyyah??

Black_roses92 said...

@The Music In My Life
yup..of course la yunk.
sebab tu subjek wajib. tu yg nak tentukan pointer sem kita. so, adik kne buat betul2 every sem. :)

kursus wajib? maksd adik subjek wajib?

antaranya fizik, kimia, komputer, matematik, basic themes of al-quran dan banyak lagi.

Iman Abdul Rahim said...

perghhh dah macam kaunter pertanyaan doh kat sini. jawab tim, jawab! jap aku pun nak tanya, KITA PINDAH PAGOH KE NANTI?!

Black_roses92 said...

@Iman Abdul Rahim
haha..kau tau tak apa. kau pun boleh tanya gak. tapi aku rasa kan, pertanyaan kau tu, baik kau tanya UIA sendiri. aku pun tak tahu. dengar cerita macam kita tak sempat kot nak jejak. maybe budak 2 tahun kot sempat. huhu..sadis kot! kalau la ni baru nak buat, takat kot siap dah kan? huhu..

Iman Abdul Rahim said...

aku link kan entri ni dekat blog aku ;p

Black_roses92 said...

@Iman Abdul Rahim
thanks iman! xoxo..hehe

padlie said...

Bagus info ni.. lengkap..
Kawan saya, Aziemah pun mengajar kat situ rasanya..

Entry terbaru padlie: Ada apa di IPT?

Anonymous said...

AsSalam.
alhmdulillah,sy pon dpt kos nih.
tpi,sy der kmusykilan sket.
bler nk smbg degree nnti,ader ke civil engineering? ikot en,sy nak smmbg tuh..thanx :)

zida said...

@Black_roses92

insyaALLAH puasa Ramadhan aku balik! aku tak saba nak balik sebab nak jumpa korang, nak bukak pose dengan korang! hiihi nak stay semalam kat bilik korang! weeeeee rindu korang sangat!!

Black_roses92 said...

@padlie
trimas. t rajin, saya suruh member usya. tapi rasa macam dia lect.ath kot. huhu..nama macam penah dengar.

Black_roses92 said...

@Anonymous
w'salam.
buat masa sekarang nih, kos tu belum ada tapi insyaallah, apabila campus pagoh siap, akan ditambah bayak lagi kos. mgkin kos sivil eng tu ada. rasanya adik sempat kot masuk campus baru tu. sbb desas desus senior akk kata, batch kitorg first. :)

Black_roses92 said...

@zida
haha..wokyh.. kami sentiasa menerima kedatangan anda dengan hati terbuka dan lebar lagi pintu bilik dibuka.. haha

muslimah93 said...

kak,,nk tnye..law amek asasi ni,,nnti bleh x nk smbong electrical engineering???

Black_roses92 said...

@muslimah93
buat masa sekarang nih, kos tu belum ada tapi insyaallah, apabila campus pagoh siap, akan ditambah banyak lagi kos. mgkin kos electrical eng tu ada.

nadieya said...

btw kak. tq sgt2 pasal bgtaw kos ni.
cari tak jumpe2. skrg konfius gila nak p matrik atau uia. sy mmg tak belajar bhs arab mase sekolah dlu. english pun? tak la terel mana. sumpah takot gila la. saya nak mintak akak jelaskan belajar dia macam mana ek? kos ni kos ape? ict engineering ke? ke engineer? tak paham2.. adoi. harap akak jelaskan.

Black_roses92 said...

@nadieya

antara matrix dengan asasi uia ni akk tak boleh kata apa la. adik kena pilih betul2..

mcm yg akk ad ckp kt komen2 kat ats, bhsa arab utk kos engin cume 2 level dan sebenarnya cuma arab basic. so, don't worry. yg penting english kena buat betul2 sebab ia menentukan berapa lama adik akn berada di asasi.

sebenarnya kos ni terbahagi kepada 2. if adik perasan kat form yg pihak UIA sediakan, adik perlu memilih salah satu. engineering atau ict. tapi masa pendaftaran mggu pertama di cfs nanti, akan ada sekali lagi pemilihan kos utk pelajar. so, adik fikir la elok2 nak ambil kos apa. :)

nadieya said...

kak! nak no! huhuhu. nak kol terus, hehe :) boley tak?

Norfaizul said...

kak! ni nk tnye lg ni..hahaha

kan course ni an, ade enginnering programme dgn ICT programme an?
yg dua ni an,kte pilih ke,dia yg tentukan???
klu dia tentukan,berdasarkan ape plak???.

tu je..

Black_roses92 said...

@nadieya
add akk kat fb n pm me, keyh! ;)

Black_roses92 said...

@Norfaizul
kos ni, antara 2, kita sendiri pilih. sama ada awk nk ICT atau awk nk engin.

Anonymous said...

akak, saya keliru nie. kalau kita amik asasi nie. nanti utk degree kita akan dapat kos engineering yang kita nak cth macam mechanical or pihak uia yang tentukan. :)

Black_roses92 said...

@Anonymous
UIA akan bagi pilihan dan kita ranking kn ikut requirement.

Syafiq rock coco said...

ade x website or pape page yg saya boleh tengok gambaran mahalah kat cfs?? nk tengok dalaman and luaran die.. 28 nk g daftar.. alhamdulillah..

Black_roses92 said...

@Syafiq rock coco
tahniah.. :)

untuk seluruh cfs tuh, akk xsure.. tapi cuba la godek2 kat cni..

http://www.iium.edu.my/cfs

555 said...

28 may mase daftar kene masuk belajo lalu ke??
bukan daftar saja??
pening saye

e-kin said...

akak...boleh tak klu saya lewat daftar utk asasi UIA atau minta orang lain daftarkan utk saya coz waktu pendaftaran saya tak ada kat malaysia...

Black_roses92 said...

@555
selalunya tidak la terus belajar. awak akan ada orentasi dahulu. :)

Black_roses92 said...

@e-kin
yang tu akak pun tak berapa pasti la dik. cuba tanya UIA. :)

cik ghah ^_^ said...

salam akak...klau kita tak amek bahasa arab boleh ke masuk uiam

Rafieq Roslan said...

Salam.. Sya nak tanya laa kak apa beza asasi engineer nih dengan asasi fizik dn hayat??

then kenapa saya boleh amek biotechnology sedangkan saya x studybio dlm asasi eng. nih??

Saya minat benda2 bio dan engineering.. plzz kak saya buntu..

fb: www.facebook.com/qeifar

ssh nak tgoemail..plzz kakadd fb..

Rafieq Roslan said...

Salam.. Sya nak tanya laa kak apa beza asasi engineer nih dengan asasi fizik dn hayat??

then kenapa saya boleh amek biotechnology sedangkan saya x studybio dlm asasi eng. nih??

Saya minat benda2 bio dan engineering.. plzz kak saya buntu..

fb: www.facebook.com/qeifar

ssh nak tgoemail..plzz kakadd fb..

iepahhh said...

Assalamualaikum,akak nak tnye katakanlah asasi Uia dapat 2 tahun nati smbung degree bape thun ye?

iepahhh said...

Terima kasih akak kerana sudi jwb soalan sy. satu soalan lagi sy nak tnya. saya dgr kalu kita dpt kos lain tpi still kat UIA n kita nak tukar kpd kos lain boleh time mggu orientasi.btul ke? dan btol2 bleh tukar la? 3 choice pertama sya kat UIA dan sy harp sngt dpt smbum asasi Sains Komputer kat UIA nie. :D

iepahhh said...

terima kasih akak berikan sy info tuh..sedikit sbyak membntu sy untuk isi borang upu nie.nati sy ade mslah sy tnye akak lagii~ :D

Anonymous said...

assalamualikum akak, tumpang tanya saya tak pernah belajar lansung bahasa arab mahupun faham bahasa arab.. Sikit je faham. Boleh ke saya apply asasi UIAM ni??

terimakasih,
-andyovermug

Anonymous said...

Assalamualaikum, akak. Saya nak tanya, berapakah A sekurang-kurang nya yang dapat melayakkan saya mengikuti asasi kejuruteraan di UIA? Lagi satu, adakah pelajar sekolah biasa yang tiada aliran agama dan Arab seperti saya layak? Mudah-mudahan soalan saya dapat maklum balas akak.

Ms.Az said...

@ anonymous: w'salam dik. firstly, berapa A yg awk kena dapat tu, awk try chck sini..

http://sayasarera.blogspot.com/2011/03/syarat-kelayakan-masuk-ke-uia-tercinta.html

untuk bahasa arab pulak, tak semestinya kena sekolah agama. sekolah biasa pn ramai gak masuk uia. Bila msuk uia, awk akn ada kelas bahasa arab.. so, dun worry la.. yg pnting u willing to learn.. :)

0ozil said...

Assalamualaikum, nak tanya sikit lah, saya baru dapat tawaran yg same macam kakak, saya keliru lah, nnti selepas habis asasi kejuruteraan dan sains komputer ni, saya boleh ke sambung dalam bidang kejuruteraan yang lain?(macam chemical engineering) ke saya kena ambil IT nnti?

0ozil said...

Assalaumalaikum kak, saya nak tanye sikit lah, saya baru dapat tawaran yang sama macam kakak, nanti dah habis asasi kejuruteraan dan sains komputer ni, boleh ke saya nak sambung dalam bidang kejuruteraan yang lain(macam chemical engineering) ke saya kena ambil IT nanti?

0ozil said...

Assalamualaikum, nak tanya sikit lah, saya baru dapat tawaran yg same macam kakak, saya keliru lah, nnti selepas habis asasi kejuruteraan dan sains komputer ni, saya boleh ke sambung dalam bidang kejuruteraan yang lain?(macam chemical engineering) ke saya kena ambil IT nnti?

*Arr said...

salam. terima kasih kak di atas perkongsian maklumat ni:)

Alhamdulillah, sy dapat tawaran ke UIA, asasi sains fizikal.

mulanya rasa syukur menyelubungi diri walaupun sy target perubatan/engineering. namun lepas ada sorang kawan ni cucuk pasal APT/EPT, sy mula takut. sy mula fikir, sy dah buat kesilapan dgn memilih sains fizikal. sy tk sangka yg sy akn amek course maths ni huhu (sbb tak buat survey betul2 ms isi UPU, silap sendiri)

jadi bila dgr ada sesi tukar course, lega seketika. tapi terfikir balik, kalau skop course ni luas, ap salahnya sy teruskan. bak kata akak, masa depan boleh mengalahkan minat.

jadi sy harap akak dpt share maklumat berkenaan course ni dr pandangan peribadi mahupun teknikal. mgkin akk boleh terangkan perspektif kerjaya slps menamatkan degree:)

sy hrp sgt akk reply sblm 15hb hehe.

email sy --> oren_ryn@yahoo.com

terima kasih:D

Anonymous said...

Assalamualaikum kak..sy dapat tawaran asasi kjuruteraaan n sains kom.,saya nk tahu nnti selepas habis asasi di uia ni kite mmg blh smbg dgree di uia je ke??..
macam ukm,utm,dll x laku ke sjil asasi ni??..
Saya boleh ke sambung dalam bidang kejuruteraan selain yg dinyatakan???(macam mechenical engineering)..
ape risiko belajar di uia?? cthnye kalau cgpa rendah sy blh smbg dgree x??
harap sgt akak dpt rep scpt yg blh..
terima kasih...

orang pening said...

saya tak pernah belajar bahasa arab.. mcm mna saya nk buat APT..

Anonymous said...

salam akak.. kos ni majoriti laki ke?? sy cuma susah nak bergaul dgan laki nih >__<

Anonymous said...

salam akak.. kos ni majoriti laki ke?? sy dapat kos ni tapi sy xyakin, sy xpandai bergaul dgan laki >__<

Anonymous said...

assalamualaikum..
akak,, nak tanye.. saya ditawarkan course asasi krjuruteraan dan sains komputer.. tapi saya lebih berminat dengan course asasi sains fizikal sebab selepas saya survey, degree for pure math di bawah sains fizikal.. so, macam mane ehh? kalau saya complete asasi kejuruteraan,, boleh tak kalau saya apply for pure math? atau saya mesti amik sains fizikal untuk sambung pure math? BUNTU.... hope akak boleh bagi maklum balas.. terima kasih ^^

Anonymous said...

brape duration nk smpai phd ey??

majimehito said...

nice entry. keep it up:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...